6x hier moet je deze zomer in Leiden zijn geweest

juni 21, 2023

Zomer in Leiden! Jaaa vandaag – 21 juni – is de zomer officieel begonnen. Hierbij een aantal heerlijke zomerse (en verkoelende) tips. Je hoeft je zeker niet te vervelend in (omgeving) Leiden…

1.) Recreatiegebied Vlietland

Net buiten Leiden vindt je Recreatiegebied Vlietland: een groot meer omringd door groen. Als je ergens goed de zomer kunt doorbrengen dan is het hier wel. Een échte groene oase in de randstad en ook wel de ‘Riviera van de Randstad’ genoemd door alle bootjes die je hier ’s zomers op het water vindt.

Natuurlijk vind je ons hier, Camping Vlietland. Maar rondom het meer en op (Aquapark Storm) is er zoveel te doen. Zo bevinden wij ons naast Watersport centrum Vlietland (bootverhuur: kano’s, waterfietsen, motorboten, sloepen en zeilbootjes) en Restaurant Waterfront, waar je heerlijk kunt eten met uitzicht op het meer. Daarnaast is er een eiland op het water met een uitdagend klimpark, hoe cool!

Ook is er een SUP-school en verhuur in het recreatiegebied te vinden genaamd Supmoves. Verder vind in Recreatiegebied Vlietland twee heerlijke zandstranden en voor de liefhebber is er ook een naturistenstrand. Houd je van fietsen, wandelen of hardlopen? Dan zit je hier ook goed, erg leuk rondom het meer (+- 7km) ! Of gewoon even een boekje lezen in de schaduw onder een grote boom…

 

 

 

 

2. ) Stadsfestival de Lakenfeesten

Misschien wel hét zomerevenement in Leiden: Stadsfestival de Lakenfeesten. In ieder geval het startschot van de zomer. Van 23 t/m 25 juni zijn er over de hele binnenstad verspreid allerlei leuke evenementen georganiseerd.

Vrijdag 23 juni worden de Lakenfeesten om 19:00u afgetrapt met de ‘Peurbakkentocht’: een optocht van 50 versierde boten, waar verschillende groepen deelnemers strijden om de meest creatieve boot. Een échte Leidse traditie!

Tip: Zoek een leuke plek op het gras langs een van de grachten waar de tocht voorbij komt. Neem een kleedje mee, tapas-hapjes en een flesje wijn of 0.0% bubbels en je hebt een top-avond!

Op zaterdag 24 juni is er in de binnenstad een heuse dragonboat-race. Wat is een ‘dragonboat’ hoor ik je denken? Ook wel gewoon een drakenkano genoemd waar zo’n 20 peddelaars in kunnen.

In de avond kun je genieten van het Singelpark diner (tevens ook op zondag 25 juni). Bij verschillende leuke horeca-tentjes in Leiden kun je de lekkerste streetfood-bites krijgen en genieten van een muzikale programmering terwijl je tussendoor ook nog eens de leukste wandelroute van Leiden loopt.

Voor de bierliefhebber is er die dag ook het Leids Bierfestival. Op een van de mooiste pleinen van Leiden voor de Hooglandse Kerk. Bierbrouwers, foodtrucks, muziek en Hollandse Nieuwe Haring: klinkt goed!

’s Zondags (25 juni) wordt het evenement groots afgesloten met een gratis concert op het water bij de Korenbrug.

2.) Leidse Rembrandt Dagen

De wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn – bekend van o.a. ‘de Nachtwacht’ – werd op 15 juli 1606 in de Gouden Eeuw van ons land geboren in Leiden. Hij wordt vaak geassocieerd met Amsterdam, maar Leiden is dé plek waar hij zich als jongen ontwikkelde tot een groots schilder.

Het Pieterskwartier wordt op 8 en 9 juli omgetoverd tot het Leiden waarin Rembrandt opgroeide. Je vindt hier dan honderden acteurs en figuranten (allen gepassioneerde vrijwilligers) die zich kleden in de tijdsgeest van toen om je een reis door de tijd te laten maken. Verder zullen de straten van dit pittoreske stukje binnenstad aangekleed worden met rekwisieten uit 17e eeuw. Er zal theater zijn, levende schilderijen en muziek. Kortom: een bijzondere ervaring, kosteloos te bezoeken.

Ook leuk om te bezoeken: de Young Rembrandt Studio. In dit 17e eeuwse huis woonde Rembrandt zijn leermeester Jacob van Swanenburgh, van hem leerde hij het vak. Deze plek is het gehele jaar door van dinsdag tot en zondag geopend van 12:00u tot 17:00u geopend en je kunt hier onder andere een korte docu kijken over Rembrandt zijn jaren in Leiden.

4.) Werfpop

Dit jaar met onder andere Splendid, Hang Youth & Black Sun Empire. Al 30 jaar hét (pop)muziekfestival van Leiden. Zaterdag 8 juli te vinden in het monumentale park Leidse Hout dat tegen het plaatsje Oegstgeest aan ligt.

Ooit begon het festival in het mooie ‘Van der Werf’-park in het centrum van Leiden, maar omdat het festival steeds populairder werd is het in de loop der jaren verhuist naar het Park Leidse Hout net buiten het centrum en ontvangt het jaarlijks wel zo’n 22.000 bezoekers.

Check hier het volledige programma en koop hier voor €7,50 je entreeticket inclusief ‘plas-partout’ en een eco-beker voor je drankjes.

5.) Open Monumentendag

In Leiden kijk je overal je ogen uit aan de hoeveelheid prachtige oude monumentale panden, kerken en dergelijken. Hoe leuk is het dat je hier op 9 en 10 september tussen 12:00u en 17:00u ook eens een kijkje in mag nemen?!

De historische stad staat in Nederland op plek nummer 4 als het gaat om de hoeveelheid monumenten die de zij rijk is: maar liefst 3000!

Er zijn dit jaar 21 deelnemende monumenten die je kunt bekijken en via de website is er een zowel een fiets- als wandelroute langs deze monumenten te vinden. Ga jij een kijkje nemen in de oude molen? De oude stadstimmerwerf? Of de oude Universiteitsbibliotheek? De toegang is gratis.

6.) Foodtruckfestival RRRollend

Het rondtrekkende foodtruckfestival Rrrollend is dit jaar op maar liefst 10 locaties door het land te vinden, waaronder op 15, 16 en 17 september in Leiden op de Garenmarkt. Dit is meteen aan het begin van het centrum als je vanaf de camping met de fiets komt. Liever met de auto? er zit een prachtig vernieuwde parkeergarage onder dit plein.

Het festival is gratis te bezoeken en je kunt er voor €7,50 of minder allerlei verschillende culinaire gerechtjes proberen bij verschillende toffe kraampjes. Als dat geen leuke afsluiter van de zomer is…

Vrijdag 15 september: 16:00 – 22:00

Zaterdag 16 september: 13:00 – 22:00

Zondag 17 september: 13:00 – 20:00